Nieuwjaarswens 2017

mh900398791“De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.”
Mahatma Gandhi

Ik houd van mooie spreuken en zocht een citaat om mijn 2017- nieuwjaarswens mee te illustreren. Mijn oog viel daarbij op deze woorden van Gandhi, een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie. Door vast te blijven houden aan zijn afwijzing van geweld, dwong hij respect en resultaten af. Voor mij is hij altijd één van mijn helden geweest.

Ik vind zijn woorden intrigerend, juist in deze dagen, op de drempel van Oud & Nieuw. Veel wereldbeelden uit 2016 gaven onrust en onvrede te zien, wrede daden en harde woorden. Zou het inderdaad werken zoals Gandhi stelt? Helpen zijn woorden mij om van 2017 een wat plezieriger jaar te maken?

Kijkend vanuit mijn werk voor Liaison Communicatie & Taal, zie ik Ghandi’s stelling bevestigd, even bescheiden als concreet.
Liaison laat mensen zien, hoe zij communiceren en maakt hen bewust van het effect op anderen. Velen kiezen vervolgens bewust voor een andere communicatiestijl. Omdat zij hun leven beter en positiever, minder eenzaam, prettiger en succesvoller willen maken.
En, door zich anders te gaan opstellen, verandert ook vaak hun situatie en (daarmee) het beeld van hun toekomst!

De communicatie tussen mensen is misschien wel het belangrijkste instrument om onderlinge verhoudingen te beïnvloeden en sturen. Dat geeft de woorden van Gandhi een hoopvolle glans en klank. Het vraagt namelijk niet zoveel om hiermee aan de slag te gaan. Om beter te gaan communiceren heb je geen Verenigde Naties, mega-budgetten, wereldleiders e.d. nodig… iedereen kan gewoon zelf beginnen in zijn of haar eigen cirkel(s)!

Liaison Communicatie & Taal hoopt dat iedereen een leuke Oudejaarsavond zal hebben. En voor 2017 wens ik iedereen, met een knipoog naar Gandhi, een jaar toe met heel veel leuke & positieve inzet en output toe!

Lia de Vries